Chianti

Chianti is een rode wijn uit Toscane in Italië. Het is de meest bekende wijn van Italië. Chianti heb je in drie categorieën: Chianti (de gewone), Chianti Classico (uit het beste wijnbouw-gebied) en Chianti Classico superiore. Chianti wordt gemaakt van de Sangiovese-druif.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–16 van de 19 resultaten wordt getoond

Wijnen uit Chianti

Chianti, een rode wijn uit Toscane, is de meest bekende wijn buiten Italië. Deze wijn is net zo belangrijk voor de Italiaanse keuken als de extra-vierge olijfolie.

Fantastisch ook als wijn-spijs combinatie met een bordje gesneden prosciutto of pasta al pomodoro.

De wereldberoemde Toscaanse wijn op Sangiovese-basis verkocht men  oorspronkelijk in mandflessen met stro, Fiaschi genaamd (het meervoud is Fiasco). De wijn die men in de jaren zeventig in deze mandflessen  verkocht, waren op zijn best licht pittige wijnen, maar helaas vaak een kwalitatief matige wijn. De wijn opgepept met blauwe druiven uit het zuiden van Italië. Zo ontwikkelde dit gebied een imago waar eenvoudige en matige wijnen vandaan komen.

Het was duidelijk dat het zo niet verder kon. De wetgeving is intussen aangetrokken sindsdien is er hier veel gebeurd en verbeterd. De kwaliteit van de wijn is sterk omhoog gegaan, er is een afgebakende regio bepaald waar kwalitatief de beste Chianti wordt gemaakt, gemaakt Chianti Classico. Hier komt een van de beste Italiaanse wijnen van heel Italie vandaan. Chianti heeft de hoogst haalbare classificatie DOCG.

Nieuwe tijden , nieuwe regels

Sinds 1996 moeten Chianti-wijnen minimaal 70 procent Sangiovese bevatten. Dit loopt op tot 80 procent voor Classico en hoger. Ook de inheemse rassen Canaiolo en Colorino zijn toegestaan ​​in de blend. En daarbij ook de internationale rassen Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. Door de regelwijzigingen van 1996 konden producenten pure Sangiovese Chianti-wijnen uitbrengen, met de nadruk op het vlaggenschip van de Toscaanse druivensoort.