Rueda

De meest populaire witte druif van Spanje is Verdejo, en het is inheems in de regio Rueda in Castilla y Leon. Gekenmerkt door elegant tropisch fruit en geurige citrustonen, zijn deze wijnen aromatisch en vol met levendige zuren. Rueda Verdejo past het beste bij schaal- en schelpdieren, salades, smaakvolle sauzen en boterachtige gerechten of zelfs Aziatisch eten, maar is ook erg lekker op zichzelf.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Rueda is een Spaans wijngebied aan de rivier de Duero, ongeveer 150 kilometer ten noordwesten van de Spaanse hoofdstad Madrid, op ongeveer dezelfde breedtegraad als de regio Ribera del Duero. Het staat bekend om zijn droge, aromatische witte wijnen, voornamelijk gemaakt van de Verdejo-druivensoort.

Regelgeving vanaf 2020

De Consejo Regulador de Rueda heeft in 2020 toestemming gegeven voor een breed pakket aan wijzigingen voor de vintage wijnen van 2019. Deze voegden Chardonnay en Viognier toe aan de toegestane rassen.

Tot 2020 moest een generiek Rueda-wit gemaakt worden van minimaal 50 procent Verdejo. Volgens de nieuwe regels moet een Rueda voor minimaal 50 procent uit Verdejo OF Sauvignon Blanc bestaan. De cepagewijnen  van  Verdejo of  Sauvignon waren vrij recente introducties. Ze moesten gemaakt zijn van ten minste 85 procent van de vermelde variëteit. Deze wijnen blijven bestaan, maar samengevoegd tot een verbrede Rueda-classificatie in plaats van afzonderlijk behandeld.

Er is een ook nieuwe categorie “Gran Vino de Rueda” gecreëerd. Wijnen moeten zijn gemaakt van wijngaarden die ouder zijn dan 30 jaar, met een opbrengst van maximaal 6.500 kg per hectare, waarvan niet meer dan 65 procent mag worden geselecteerd. Deze wijnen kan men vanaf oogst 2020 maken.

Rueda-wijngaarden en groeiomstandigheden

Het wijngaardgebied van Rueda beslaat ongeveer 13.150 hectare (32.500 acres), bijna uitsluitend beplant met witte wijnsoorten. Verdejo alleen al is goed voor 11.650 ha (28.800 acres) of ongeveer 89 procent.

Dit laat zien hoe ver het ras is gekomen sinds de renaissance in de jaren tachtig (toen dit cijfer dichter bij 50 procent lag). Na een lange periode in de schaduw, is het potentieel van Verdejo “herontdekt” door de gerespecteerde Rioja-producent Marques de Riscal, die verschillende witte Rueda-wijnen produceert.

Op het hoogplateau van Castilla y Leon is het landschap wild en de aarde arm aan voedingsstoffen. Planten zijn gedwongen hard te werken om te overleven, dus alleen granen en wijnstokken groeien hier met enige kracht. De lokale bodems, rijk aan kalk en ijzer, zijn ook een vitale factor. Deze zijn erg stenig, maar zorgen voor een goede afwatering en zijn gemakkelijk te kweken. De beste Rueda-wijngaarden liggen het dichtst bij de Duero, waar de bodem een ​​hoger kalksteengehalte heeft.

Het klimaat in dit binnenland Spanje is duidelijk continentaal, wat betekent hete, barre zomers en koude winters wanneer de temperatuur vaak onder het vriespunt daalt. Verzengende, droge zomerdagen gevolgd door frisse, koele nachten, die de wijnstokken verfrissen en helpen om de allerbelangrijkste zuurgraad te behouden.